Hästblogg

Hästblogg

Hästliv

Händelser i Hökbäck.

Karin praktiserar

Feb- 10Posted by Malin Thu, March 25, 2010 13:21:35

En av våra f.d. medryttare, Karin, har varit här på praktik i några veckor. Karin kom till oss första gången för vääääldigt många år sedan, minns när hon och lilla Prisma skuttade över kvastskaft ute på gården smiley

Karin har varit stor hjälp i stallet och är väldigt självgående. Några foton i förra inlägget är tagna av Karin, förresten smiley

Annars påtar vi på som vanligt här i Hökbäck. Vintern har varit kall och kring -30 är snarare regel än undantag. Gustur har åkt från oss, Basse (Kung Zebastian) har kommit istället. Jay flyttade till ny fodervärd.

Spike Foto: Malin Lundberg

All snön gör att hagarna blir lägre och lägre, så en del tid har vi ägnat åt att jaga rymmande hästar. Det är inte så skoj, speciellt inte under tiden då det varit som kallast ...

Hunden Spike har bott på gården medans matte Zandra varit i Tunisien 1 ½ månad. Det har fungerat ganska bra, trots löptikar och annat spännande under samma period! Nu hoppas vi på mildare väder och planerar inför resten av året. Massor av aktiviteter spånas fram.... Vi får se vad som blir verklighet och inte!

Foto: Julia Strömberg

  • Comments(0)//hastblogg.backahastar.se/#post100

Skrämma grannar

Feb- 10Posted by Malin Thu, February 11, 2010 14:06:02

De senaste tre veckorna har vi haft Lina hos oss, från Torsta Naturbruksgymnasium/ Smådjur. Denna vecka samt nästa, har vi Karin i stallet. Karin går IT/Media på John Bauer i Östersund. Det betyder att vi har hunnit med lite extra jobb i januari och februari. Tyvärr har alla bilar haft en dålig start på år 2010 och vägrar rulla.

Vilket så klart resulterar i att vi ligger efter med en massa annat jobb. Så i slutänden är det väl +/- 0 som alltid smiley

Men vad är det att haka upp sig på?

Vädret har denna vecka varit soligt och runt 5 minus. Hästarna är glada, och massor av nya spännande händelser planeras in under året! I tosdags åkte inackorderade quartervalacken Jay with a Te, iväg till ett nytt stall längre söderut.

Det kommer bli tomt utan honom, vi hoppas att han trivs bra på nya stället! smiley

Idag, torsdag, har vi skrämt slag på grannar. Jag har lite som mål, att folk ska få nåt att snacka om när det gäller våran verksamhet. Så när jag och Arkus gjorde premiärturen med skaklar och en hemmagjord anordning med en barnpulka i plast, lyckades vi väl iallafall komma med på veckans tio- i - topp lista som märkligaste ekipage. Ni ska få en bild framöver...

Arkus har aldrig körts med annat än rockard, och nu blev det mera slädkänsla. Han var jätteduktig när vi drog ner på åkern och plogade oss fram i 80 cm skarsnö. När vi tyckte att det var nog hoppade vi fram som gubben i lådan, på den plogade vägen ner mot älven. Där stod en dam och en liten hund, och såg både lite rädda och förvånade ut.

Väl ute på lättare underlag kunde vi ta en snabb trav tillbaka mot stallet. Arkus gillar att springa snabbt. Tyvärr blev han lite skrämd av ljudet av pulkan mot isen, och for iväg lite extra. Han var lätt att få stopp på och sedan stog han blickstilla, medans han funderade på vad det var som hade hänt.

Det är en väldigt klok häst, den där Arkus. Man kan inte annat än älska honom! smiley

Dessförinnan hade vi tagit en runda i djupsnön, med Beauty och Luna. Luna har ju vilat sedan hon kom, bara marktränats lite och anpassat sig till allt. Idag kändes hon redo för nåt nytt så vi sadlade för ridning. 4e gången på4 månader. Hon kändes inte alls spänd eller otålig, bara trygg och lugn. Däremot protesterar hon högt och tydligt, när vi tar på utrustningen.

Luna var jätteduktig hela vägen runt, och det blev väldigt jobbigt för dem båda. Men så länge allt är trevligt och mysigt så är det okej. En tio minuters ridtur kan räcka så mycket längre än just bara tio minuter. smiley

  • Comments(1)//hastblogg.backahastar.se/#post99

Praktik i Hökbäck

Feb- 10Posted by Malin Tue, February 02, 2010 20:27:28
Det har varit praktik i stallet i snart 3 veckor av mig, Lina.

Kanske ska pressentera mig, Lina Moverare 18 år.
Pluggar på Torsta (ås naturbruksgymnasium) inriktig djurvård/smådjur andra året. Som läser just nu Häst och stallsköttsel som innehåller praktik i 3 veckor.

Har tillbringat min praktik i hökbäck hos Malin. Det har varit händelserika veckor med mycket pyssel med hästarna och träning. Även hästar som byter hage av sig själv mitt i natten.

Mina dagar har inte sett likadana ut men på ett ungefär så här:
Hästar ut, av de som stått inne.
Mockning, och vattning både inne och hagar som används.
Tittar till alla hästar så de verkligen står inne i hagarna de ska stå i.
Inkörning av höbal till hagar med hjälp av bil om de behövdes (alltid lika spännande)
Lunch, när magen börja kurra lite.
Sedan blev de pyssel av hästar, ridning i skogen, longering, eller bara allmän markträning.
Sedan va denna dag över.

Allt som hänt har varit en sak för sig men de ja kommer komma ihåg mest är nog, höbalarna som skulle in i hagarna med bil, alltid lika roligt med att va med om detta, har ni inte varit med om de, så åkt dit när hon ska göra de, de går oftast bra men de ser helt galet ut! Men mycket fantasirikt av henne att komma på detta.

En annan sak ja kommer ha med mig är att en morgon när ja kom till stallet så står Jay, Monna och Beauti i hagen där de alltid står men med hagen helt öppen. Ja gick och stängde den men fundera lite på varför den va öppen, Malin kommer ut lite senare och ja berättar för henne och hon förstog ingenting. Vi går och kollar den hagen de hade stått i under natten, och de visar sig att den e helt trasig. Så de små busfröna har bytt hage under natten, bara för att protestera om att de stog i fel hage.

Sedan de oförglömliga galopp turerna på de mysiga hästarna går inte att glömma.

Sist men inte minst vill jag säga att jag har haft en väldigt bra praktik platts som ja ger högsta betyg och som jag snart besöker igen.

Luna och Jerker har bus i hagen, inte de bästa bilderna men alltid något.

//Lina smiley

  • Comments(0)//hastblogg.backahastar.se/#post98