Hästblogg

Hästblogg

Hästliv

Händelser i Hökbäck.

Björnmöte!

Juni- 10Posted by Malin Thu, July 01, 2010 15:02:07

Hela våren har det varit mycket prat om rovdjuren i Jämtland, speciellt då björn. "Jag törs inte gå med hunden i skogen längre, det är så mycket björn!"

"Jasså? Har du sett nån?"

"Nej, men alla säger det...."

Min ställning i denna fråga ska vi inte gå in på, men jag har alltid haft en stor respekt för just detta djur. Jag drömmer mardrömmar om björnar och jag har alltid sagt att jag varit rädd för att möta björn till häst.

Lill- Malin och jag var ute och red i den ljusa kvällen, det var sommarsolstånd. Klockan var runt 22 och vi skulle ta hem 2 hästar från skogsbetet för att förbereda inför tisdagens turridning. Vi valde att följa kraftledningsgatan tills det började bli dags att ta första bästa stig mot vänster.

Plötsligt tvärstannade Alda och lyssnade in mot skogen, Bjuppan gjorde likadant. "Nu kommer nog en älg", tänkte jag. Det brakade rejält och plötsligt springer det ut en björn, i galopp, ca 30 meter framför oss.

"Det var en konstig älg", tänker jag, fast jag VET att det är en björn, men det är en så overklig situation att jag inte kan tro mina ögon.

Sen hinner jag tänka "Hoppas att det inte kommer 2 björnungar..."

Björnen tar sig vidare till höger och gör en cirkel runt oss och försvinner i samma riktning som vi kom ifrån. Och där de övriga hästarna är kvar i sina beteshagar...

Hela tiden är hästarna medvetna om händelsen och tittar efter björnen, men jag upplever inte Alda som RÄDD utan snarare bara på sin vakt, och jag misstänker att de kanske aldrig fick vittrinig på björnen. Den fick nog däremot vittring på oss, och det var därför den drog iväg.

Hästarna bestämde sig utan vidare att fortsätta framåt och mot vänster, = hem, efter att ljuden efter björnen tystnat. Varken jag eller Lill- Malin sa nåt på en lång stund, men när adrenalinet kom igång så var vi väldigt glada att hästarna skött sig, att björnen kom ensam, att det blev så odramatiskt, och i slutänden- att vi fått uppleva detta.

I fortsättningen kommer jag inte att längta efter björnmöten, men jag kommer heller inte bäva för dem.

Hur det gick för de andra hästarna som var kvar i skogen? Jo, de stog och sov i godan ro när vi åkte tillbaka upp med bilen.

Slutet gott, allting gott!

Några andra björnar. Bilderna lånade från nätet.

  • Comments(0)//hastblogg.backahastar.se/#post120

Praktiiiik

Juni- 10Posted by Malin Mon, June 28, 2010 11:34:07

Yes.! Nu var det dags att skriva de efterlängtade inlägget i bloggen som skulle blivit av redan i Maj (?!) höhö :D

Min tid i Hökbäck , min praktik , ja jag kan väl först och främst pressentera mig! Charlotte heter jag och är en 18årig tjej som har hållt på med hästar sedan jag var 11 från och till.

Jag har känt Malin Henrik och Malin innan jag gjorde praktiken så det kändes ganska självklart för mig att fråga om jag fick göra min praktik hos dom hos 3 veckor när vi hade praktik i skolan :) Har gått it-media på john bauer i stan. Men nu har jag ju gått ut, fniss!

Jag Erika och Sofie var praktikanter i Hökbäck samtidigt, först var jag och Erika själva en vecka, sen kom Sofie. Vi kände varandra sen innan, jag och Erika men Sofie blev en glad överraskning. Vi kom bra överrens och hade jätteroliga veckor i Hökbäck!

Vi gjorde allt som en vanlig hästägare skulle gjort, vi gav hästarna mat, vi sopade stallet, vi gav dem vatten, släppte ut dom - släppte in dom, var ute och red, tömkörde , pysslade osv. Det var 3 fantastiska veckor som gick superfort!

Jag hade de jättebra och trivdes jättebra där med både hästarna och människorna!

Det kunde bli rätt sjuka disskutioner i Malins kök när vi satt och fikade tillsammans ;)

rätt sjuka som sagt.!

MEN, tänkte iaf säga de , att jag haft en jätterolig tid i Hökbäck, det har jag alltid haft.

Så nu återstår de bara att tacka för mig ;)

Peace

Hårt slitande slavar i vårstädartag. Ek t.v. och Challe t.h.

  • Comments(0)//hastblogg.backahastar.se/#post119

Midsommar

Juni- 10Posted by Malin Fri, June 25, 2010 23:44:28

VISA VID MIDSOMMARTID

Text Rune Lindström

Musik Håkan Norlén

Du lindar av olvon en midsommarkrans

och hänger den om ditt hår.

Du skrattar åt mångubbens benvita glans,

som högt över tallen står.

I natt skall du dansa vid Svartrama tjärn i långdans,

i språngdans på glödande järn.

I natt är du bjuden av dimman till dans,

där Ull-Stina, Kull-Lina går.

Nu tager du månen från Blåsbergets kam

att ge dig en glorias sken.

Och ynglen som avlas i gölarnas slam

blir fålar på flygande ben.

Nu far du till Mosslinda, Mosslunda mor,

där Ull-Stina, Gull-Fina bor.

I natt skall du somna vid Svartrama damm,

där natten och mossan är len.

  • Comments(0)//hastblogg.backahastar.se/#post118

Nybörjarläger

Juni- 10Posted by Malin Mon, June 07, 2010 17:51:21

Dags för sommarens första läger, för "nybörjare". Det är svårt att kategorisera sin ridvana, men nybörjarläger får det heta ändå. Alla som känner att de kanske är "nya" bland hästar är välkomna, även om lägret främst riktar sig till dig som är mellan 10-15 år.

Eftersom vi vill att alla ska få ut mesta möjliga av lägret, har vi beslutat att ha lite färre deltagare. Säkerheten är viktig och det blir roligare om alla känner att de törs medverka i allt, vilket man kanske hellre gör ifall man har bra stöd! :)

  • Comments(0)//hastblogg.backahastar.se/#post117

Häggen blommar...

Juni- 10Posted by Malin Thu, June 03, 2010 18:40:38

Den här våren har varit riktigt, riktigt fin. Fast kall. Och blöt.

Varje år sänker man vattnet i älven för att ge rum för smältvattnet som förväntas komma. Det gör att man kan rida längst älvbottnen som omväxling. Och bitvis är det helt underbart underlag! smiley

Eftersom det har varit väldigt blött i marken har vi däremot nästan inte ridit alls i skogen, för att undvika trampskador från hästarna- även oskodda hästar lämnar spår...

Men nu är vattennivån normalhög igen, och det börjar kännas som att sommaren är på väg. Häggen slog ut igår och lukten av blommorna är nog en av mina favoritdofter. Vi har haft sällskap i stallet utav några elever som gjort sin APU hos oss, och massor har vi fått gjort! Nu börjar vi portionera ut hästarna på bete, och spikar sommarens aktiviteter.

Några av hästarna som stått här de senaste månaderna har åkt tillbaka till sina ägare, några kommer snart att lämna oss medans andra anländer. Idag har vi fått tillökning av islandsstoet Alda, som vi hälsar välkommen och verkligen hoppas att hon kommer trivas! Alda bor i vanliga fall i Stockholm men har varit med sin ägare Cajsa under hennes utbildning på Dille Gård.

Bilder på henne kommer inom kort, ni får hålla till godo med dessa så länge! smiley

  • Comments(0)//hastblogg.backahastar.se/#post116