Hästblogg

Hästblogg

Hästliv

Händelser i Hökbäck.

Vårkänslor?

Nov- 12Posted by Malin Thu, November 22, 2012 21:03:57
Idag, 23 november. 7 plusgrader. Sälgen knoppar sig, hästarna tappar vinterpälsen och gräset är grönt.

Länge sedan det var så senast, här i Jämtland i november... smiley
Själv längtar jag inte efter snön, men å andra sidan är det inte enklare att ha leriga hästhagar och rundbalar som måste ätas upp snabbt för att det är så varmt i luften.

Efter en kort dag rent ljusmässigt, har alla hästar utom 3 hunnit få sin dagliga motion, hönsen jagar mygg som kläckts och tvätt och disk har utförts enligt konstens alla regler.
Jag bjuder på en bild på nyss inflyttade Zelda, den sötaste på länge och snäll som ett... lamm? smiley  • Comments(0)//hastblogg.backahastar.se/#post182

Planering del II

Nov- 12Posted by Malin Tue, November 20, 2012 13:14:21
Planen för idag är ambitiös och innehåller saker som att elda skräp, laga hagar, spåna ligghall, smörja läder, annonsera ut lagersaker, visa höns, städa till höns, vänta på behandling av Bjuppan samt ha ridlektioner.

La nån märke till att ridning inte står med på listan?
Som nästan alltid den här årstiden, får roligaste grejerna hoppas över för att man ska hinna ordna med annat nödvändigt medan det fortfarande är ljust ute. Oerhört trist.
Jag har dock fått möjlighet att rida 2 dagar i rad, så det finns egentligen inget att klaga på. Och imorgon kanske det finns luckor i schemat för nöjen... smiley

Trots att jag vet att bilden inte är till nån fördel för oss, vill jag ändå visa när Hamdir inspekterade haguppdateringen häromdagen.
Hjälpsam kille det där! smiley
  • Comments(0)//hastblogg.backahastar.se/#post180

Hästlivet

Nov- 12Posted by Malin Sun, November 18, 2012 18:08:12
Det verkar inte finnas några gränser ibland. Oavsett vad man tycker sig ha beslutat, så känns det inte alltid som att det är en själv som bestämmer över hur det ska bli i livet.

I onsdags kikade jag på en häst som skulle lånas ut, på lördag stog den plötsligt i hagen hos oss.

Till saken hör, att för nästan 10 år sedan, var jag i samma stall och kikade på en annan häst som skulle skickas till slakt om inte jag ville förbarma mej över den. Det var Jerker. Jerker lämnade oss i september, så det är nästan lite väl ironiskt att nytillskottet Hamdir hamnat hos oss.

Hamdir är 7 år och vi koppas att han ska komma tillrätta i flocken och trivas hos oss. Idag tog vi en premiärtur trots halt väglag, han skötte sig till belåtenhet och det känns lovande.

Hamdir- Gudruns son (i saga), legendarisk hjälte (Maskulin)
eller med annan stavning
Hamðir- Falk (Maskulin)


Allt enligt Lisas islandshästsida !

  • Comments(0)//hastblogg.backahastar.se/#post179

Spån- en bristvara!

Nov- 12Posted by Malin Mon, November 12, 2012 14:27:04
Att ha häst är dyrt, på så många sätt. Inte ens strö till box eller ligghall är billigt. Jag betalar mellan 80- 100 kr / bal med kutterspån, och halmen (som inte ens finns att få tag på just nu) kostar lika mycket som ett bra hö.
Det är inte bara hästägare som drabbas, utan många djurägare naturligtvis. smiley

Därför är jag glad att jag har fått 12 m2 råspån av gran, från förre fastighetsägaren Einar.
Råspån kan lukta lite mer "trä" än kuttret, men det är oerhört lättmockat och fukten i spånet gör att det inte dammar utan ligger fint på underlaget.
Får jag som jag vill, blandar jag helst kutter med sågspån och vips har jag en bra bädd. smiley

Nu finns ju så många andra saker att använda till en häst, såsom torv, halmpellets, träpellets osv. Jag har testat torv ( blir mörkt och är svårt att mocka, man ser inte skillnad på lort och torv), och träpellets (vilket är bra och en del hästar gillar att leka med det, kostar ungefär som kutter och är lätt att få tag på, transportera och bära ).

Halmpellets har jag stora förväntningar på och jag ser fram emot att testa det. smiley

Halm är det bästa att använda i ligghall, anser jag, då det värmer bra. Dessvärre funkar det endast för mej, under den del av året som det finns fri tillgång på mat i hagarna, annars äter hästarna upp halmen. Är det dessutom lerigt före - som det oftast är under hästen- trampas halmen ner och så var det mer eller mindre ogjort.

Vad föredrar DU att använda till din häst?


Aegir på bilden.

  • Comments(0)//hastblogg.backahastar.se/#post178

Små lurviga fjordingar

Nov- 12Posted by Malin Sat, November 10, 2012 19:15:12
Just idag sitter jag - som nästan alla andra dagar- och kikar på hästannonser. Det är alltid spännande att se vad som finns på marknaden, och att drömma sej bort en stund. Kanske finns drömhästen där ute?
Å andra sidan, har jag ju faktiskt ett stort antal drömhästar redan. Ja, jag är nöjd med de jag har, och vet exakt hur lyckligt lottad jag är som får lära känna alla hästar (och andra djur) på gården.

Ändå blir det som ett gift, att sitta och kolla om det kan ha kommit ut en ny annons idag, med nåt riktigt fynd....
Det finns ett par annonssidor i Norge som jag kollar på relativt ofta. Och då måste jag erkänna, att på andra sidan gränsen finns det en del riktiga godbitar. Både kallblodstravare och framförallt fjordingar. smiley

Jag hade turen att för några år sen få ha fjordingarna Grim och Grabben i några år. Mer om dessa hästar kommer du att kunna läsa om på hemsidan,

www.backahastar.se

Sedan barnsben har nog fjordingarna tillhört en av mina favoritraser. På ridskolan i Ås, dåvarande Dvärsätts Ryttarförening, fanns fjordingarna Linn och Lina. De var halvsyskon men väldigt olika. Snabbt blev de favoriter hos mej och min kompis Maria.
Fjordingar är starka hästar och dessutom ganska lugna. Oerhört trevliga om de är rätt hanterade. Ganska odrägliga ifall man låter dom få övertaget. Det är en smart ras som är lättfödd och tålig, och som nog verkligen ska BRUKAS i ordets rätta bemärkelse, för att komma helt till sin rätt. Gillar man att både köra och rida så kan man absolut skaffa sej en fjording!

De finns i olika storlekar och i både tyngre och lättare modeller, och därmed skulle jag nästan vilja påstå att det finns en fjording till varje individ.... smiley

Eftersom de är en av "ursprungsraserna" så är de en förhållandevis frisk häst, utan att ha några belägg för det, kan jag tro att övervikt och ibland till följd av detta, fång, hör till de "typiska" sjukdomar som skulle kunna drabba en fjording. OM man har otur, alltså.

Så, nu sitter jag plötsligt och längtar efter en fjording igen. Färgerna hos fjordingen är ju black, i olika varianter. Och de är bara helt underbara. Dessutom till oftast riktigt bra pris!

Läs även mer här:

http://www.fjordhastforeningen.se/index.php

På bilden ser ni fjordingen Dolly, som var inackorderad hos oss under en tid.

  • Comments(0)//hastblogg.backahastar.se/#post177

Mer i ämnet foderlära

Nov- 12Posted by Malin Sun, November 04, 2012 19:03:10
På Wången har det gjorts olika undersökningar och diverse tester på just det här med grovfoder vs. kraftfoder.

Högpresterande tävlingshästar har visat sig nå bra resultat på enbart näringsrikt grovfoder. Det är ju som ett "hallelujah- moment" för många av oss- nu finns det bevis för vad vi kanske har försökt att få många hästägare att förstå.

Det här ställer ju till det för en del foderproducenter, som såklart har som jobb att sälja kraftfoder och tillskott till så många som möjligt.
Mitt råd till varje hästägare, är att ni måste sätta er in i vad er häst VERKLIGEN behöver, och inte bara köra på i era vanliga rutiner.

Sen finns det ju ytterligare en anledning till att ge kraftfoder- som belöning exempelvis. Men i de fallen så är det ju så lite som tillförs hästen att det inte gör nån större skillnad. Många hästar nöjer sej med 15 pelleterade helkraftfoder i krubban, även om den är van 4 kg i vanliga fall.

Men morötter går ju också bra, och är inte lika dyrt... smiley

Så alltså; Köp inte bara för köpandets skull. Se till att din häst får det den behöver, och det kan endast DU eller väl insatta oberoende veterinärer, agronomer eller liknande kontrollera. DU vet hur mycket hästen rids, om den växer, om den lätt faller ur hull när den växlar päls.

Tandproblem eller magsår och andra saker kan ställa till en hel del och göra att den foderstat som bestämts måste ändras. Det hjälper inte att du har haft en agronom som berättade förra året, att det ska ges 15 kg TS grovfoder. I år har din höbunt säkert ett annat näringsvärde. Analysera höet så får du veta- det kostar en slant, men är lika viktigt som ett träckprov vid avmaskning.

Att ha ansvar för ett djur, är att ägna massor av tid till att förstå hur djuren fungerar på bästa sätt och det är djurägarens skyldighet att sätta sig in i detta.

Läs mer om foderprojektet på Wången tex här:

http://www.hastsverige.se/Nyhetslista1.html?news=16462

På bilden ser ni Bixi Star L. och hans rundbal smiley


  • Comments(0)//hastblogg.backahastar.se/#post174

Novemberväder!

Nov- 12Posted by Malin Sun, November 04, 2012 16:09:34
Inte är det ovanligt, november är indeed en trist månad på många olika sätt. Det blir mörkare dagar, hårt i marken, halt i skogen och snöblandat regn. Ungefär. smiley
Då måste man göra det bästa av situationen. Nu är iallafall utebelysningen bytt så vi har möjlighet att se vad vi gör även efter att solen försvunnit. Hästantalet på gården har reducerats och ökat i en riktig berg - och dalbana. Jag kommer skriva mera om detta i andra inlägg.

Mitt bästa tips för att orka med hästar och jobb eller skola, är att ta hjälp av instruktör för att komma vidare med ridningen. Lite tips ibland är aldrig fel, det är så mycket man tappar bort om man mest rider på egen hand (som jag).

Andra saker som kan vara bra att göra är rensa stallådor, byta ut borstar, se över foderstater, kanske göra nya namnskyltar eller smörja utrustning. Och laga sistnämnda. Det är ofta som sömmar släpper efter flitigt användande, och lädret brukar det inte vara nåt fel på. Så köp inte nytt hela tiden- återanvänd! Laga och var rädd om dina grejer! smiley

En bild på Willo, och Samirs rumpa smiley

  • Comments(0)//hastblogg.backahastar.se/#post168